PFAS er blevet et stort miljømæssigt problem på globalt plan. Disse stoffer, der ofte benyttes i syntetiske kølemidler, er kendt som “evighedskemikalier” på grund af deres meget langsomme nedbrydning i naturen. De har en lang række negative konsekvenser for både mennesker og miljø, hvilket har skabt et stigende pres for at skabe et totalforbud imod dem.
Hvad er PFAS, og hvorfor er de problematiske?
PFAS, som står for per- og polyfluoralkylstoffer, er en gruppe kemikalier, der består af fuldt- eller meget fluorholdige karbonstoffer. Fluor gør disse stoffer yderst vedvarende og svære at nedbryde i naturen. PFAS findes i stort set alle syntetiske kølemidler og har alvorlige miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser. De kan forurene både grundvand og fødevarer og er skadelige for mennesker og dyr, når de indtages.
Som menneskeskabte stoffer kan PFAS ikke naturligt nedbrydes i miljøet, og deres vedvarende karakter gør, at de ophober sig i store mængder over tid. Når stofferne først er til stede i miljøet, bliver de meget vanskelige at fjerne, og deres tilstedeværelse kan føre til skader på både økosystemer og menneskers sundhed.
Danmark er blandt de lande, der har taget føringen i arbejdet med at få PFAS udfaset i EU. I 2022 fremsatte Danmark sammen med Norge, Sverige, Tyskland og Holland et forslag om et totalt forbud mod PFAS i hele EU. Dette forbud forventes at træde i kraft i 2025 eller 2026, og vil, hvis det gennemføres, betyde et forbud mod mange fluorerede kølemidler, da fluor-carbon forbindelsen i f-gasserne forventes at være omfattet af PFAS-definitionen.
Udfordringen med syntetiske kølemidler og TFA
Mange af de sundheds- og miljømæssige bekymringer ved PFAS er ikke direkte relevante for selve kølemidlerne. Udfordringen opstår derimod, når disse kølemidler nedbrydes til TFA (tri-fluor-eddikesyre), en type PFAS og en middelstærk syre. Når HFO- og HFC-kølemidler frigives til atmosfæren, f.eks. gennem lækager, nedbrydes de til TFA. Dette affaldsprodukt er særdeles vandopløseligt og svært at fjerne fra miljøet, når det først er blevet en del af naturen. TFA udgør derfor en betydelig risiko.
Denne problematik hænger sammen med, at når man vil sænke GWP i kølemidler, har man i praksis kun én løsning: at erstatte fluor med hydrogen. Denne ændring har dog en række konsekvenser for kølemidlets egenskaber. Det:
- Sænker GWP
- Øger brandbarhed
- Ændrer kogepunktet og gør stoffet mere reaktiveret, hvilket gør den mindre vedvarende.
Selvom det umiddelbart lyder som en fordel med lavere GWP og kortere levetid, øger den højere reaktiveret risikoen for, at kølemidlet reagerer med stråling og ozon i atmosfæren, hvilket resulterer i dannelsen af TFA. Dermed står syntetiske kølemidler over for et dilemma: Enten har de et højt GWP, eller de omdannes til TFA, som kan forurene miljøet.
I takt med at brugen af syntetiske lav-GWP-blandingskølemidler forventes at stige, kan vi også forvente en øget opbygning af TFA i miljøet. Dette gør det endnu mere presserende at udfase syntetiske kølemidler. Derfor fremhæver udfordringerne med PFAS og TFA, hvor afgørende det er at skifte til brugen af naturlige kølemidler.
Denne viden er baseret på informationer fra Dansk Køl & Varme om PFAS. Læs mere her.
Naturlige kølemidler som løsningen
Naturlige kølemidler er vejen frem mod en mere miljøvenlig fremtid, hvor CO2 fremstår som en af de mest lovende muligheder. CO2 er et naturligt kølemiddel, der hverken indeholder PFAS eller andre skadelige stoffer, og har et globalt opvarmningspotentiale (GWP) på blot 1, hvilket gør det til en fremtidssikret løsning. Som et naturligt forekommende stof udleder CO2 væsentligt færre drivhusgasser ved anvendelse som kølemiddel, hvilket markant mindsker klimabelastningen. Desuden sikrer brugen af CO2 som kølemiddel, at systemerne ikke påvirkes af den reviderede F-gasforordning eller det forventede totalforbud mod PFAS. Allerede nu kan aktører i branchen tage et vigtigt skridt mod en grønnere fremtid.
Fremtiden ligger i naturlige kølemidler
Overgangen fra PFAS-baserede kølemidler til naturlige alternativer er afgørende for kølebranchen. De alvorlige miljøproblemer forbundet med syntetiske kølemidler, der nedbrydes til TFA, viser tydeligt, hvorfor skiftet er nødvendigt. CO₂ som naturligt kølemiddel er et af de kølemidler, der baner vejen for fremtiden – de er fri for PFAS, har en GWP på 1, opfylder strenge miljøkrav og er ikke brandbare.